Derfor er Fifty Shades of Grey så populær

Den nulevende bedst betalte forfatter hedder hverken J.K. Rowling eller George R.R. Martin. Hun hedder i stedet E.L. James, og det er hende, der har skrevet Fifty Shades bøgerne. Bøgerne startede som bekendt som fan fiction over Stephanie Meyers Twilight serie, som i høj grad kan siges at have banet vejen for disse bøger om den klodset Anastasia og den magtfulde Mr. Grey.

Men hvordan blev disse bøger så populære på trods af, at de gik i mod alt, hvad der i de fine litteraturkredse kaldes for finkultur? Det kigger vi nærmere på i denne artikel.

Den klodsede piges våde drøm

I bogen er Anastasia hverken elegant, rig, smuk eller sød. Hun er blot en hel normal kvinde, men stadig er det netop hende, Mr. Grey vil have. Dette kan ses som den ultimative fantasi for bogens læsere. Ideen om, at man ikke behøver at tage på date, at tage sig specielt godt ud eller have rigdom eller et godt job, for at usandsynlig attraktive og succesrige mænd stadig kan falde pladask for én.

I dag har vi masser af gratis datingsider, der gør det nemt for at date og opspore kærligheden digitalt – det kan du læse mere om her: https://www.datingeksperten.dk/datingguide/gratis-datingsider/. Men rigtig mange har stadig en drøm om, at der på et tidspunkt bare er en eller anden, der finder os attraktive, også selv om vi ikke behøver at gøre noget. Det er drømmen om den eneste ene eller kærlighed ved første blik, der også er på spil her.

Du kan læs mere på Datingeksperten.dk.

En offentlig udforskning af den kvindelige seksualitet

Kvinder har læst romantiske og seksuelle bøger, så længe de har fandtes. Men det har aldrig været offentligt anerkendt i så høj grad, som det blev med Fifty Shades of Grey bøgerne. De solgte simpelthen så mange eksemplarer, at det ikke kunne undgås at blive bemærket. Og det dannede vejen til, at serier som Outlander for eksempel kunne blive til (også efter et bogoplag) få år senere.

Men vi så det ved Twilight såvel som Fifty Shades: Teenagepigerne (og deres mødre) elskede serien, men den blev haglet ned. Aldrig har der været så meget had mod en bog i moderne tider, og i dag er det næsten forbudt at sige, at man stadig holder af den. Men hvorfor?

Måske er det især, fordi de ting teenagepiger og kvinder elsker generelt bliver hadet i det offentlige billede. Se bare på popidoler så som Justin Bieber og One Direction. Og Fifty Shades har også modtaget rigtig meget had fra et fortællingsmæssigt synspunkt. Men der har tydeligvis været et stort hul i populærkulturen, den har fyldt ud, som masser af kvinder har været glade for.

Det samme har sexlegetøjsforretningerne, der jo nærmest har boomet, siden bøgerne og især filmene udkom. Sexlegetøj til kvinder er nu ikke noget, der hviskes om i hjørnerne. Nu er denne kvindelige seksualitet alment kendt, og selv om Fifty Shades nok ikke kan tage hele æren for det, så har bogserien alligevel spillet en lille rolle i dette.